La vostra cistella està buida actualment.
A qui no li agrada gaudir de la gastronomia, els paratges naturals i l’arquitectura? La Ruta del Cister engloba tots aquests elements i a més compta amb la distinció de marca turística des de 1989.
Ubicada a l’Alt Camp, la Conca de Barberà, l’Urgell i els seus 65 municipis, la Ruta pretén potenciar el turisme i la cultura del territori mitjançant els tres monestirs cistercencs que vertebren el Cister.
Un recorregut per la història mitjançant alguns dels monestirs més importants de Catalunya

Monestir de Poblet
El primer, el monestir de Poblet, es troba entre Vimbodí i l’Espluga de Francolí. Està declarat com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des del 1991 i és el conjunt cistercenc habitat més gran d’Europa. Va ser fundat per ordre del comte Ramón Berenguer IV l’any 1150 i es divideix en tres recintes on destaca el claustre major i l’església. Al panteó reial hi descansen les restes dels reis de la Corona d’Aragó des de finals del segle XIV. La muralla d’onze metres i les quatre torres que envolten el monestir fan d’aquest recinte una veritable joia arquitectònica.
Poblet és el monestir més gran de la Ruta del Cister i dels dos masculins és l’únic que manté comunitat de monjos.
Monestir de Santa Maria de Vallbona
El segon monestir es troba a Vallbona de les Monges. Es tracta del monestir de Santa Maria de Vallbona i destaca per ser l’únic recinte femení de la Ruta i per haver-se conservat ininterrompudament durant més de vuit-cents cinquanta anys, exceptuant les guerres. A diferència dels altres dos monestirs, aquest és de dimensions reduïdes.
Al llarg de la seva història ha hospedat a reis com Alfons el Savi o Jaume el Conqueridor. Per ordre d’aquest últim va construir-se el sepulcre de Violant d’Hongria, la seva segona dona, dins del qual hi descansen les seves restes.
El claustre és un dels racons més interessants del monestir. Està format per quatre galeries, cadascuna d’estils arquitectònics diferents. A l’església, construïda en forma de creu i amb un campanar octogonal, pot observar-se una figura de la Verge del Claustre originàriament romànica.
Monestir de Santes Creus
El tercer, i últim, dels monestirs de la Ruta del Cister és el de Santes Creus. És un dels millors conservats i de més magnitud del territori. Va fundar-se l’any 1168, sota la protecció de la noblesa de l’època. La vida monàstica va perdurar fins a l’any 1835, i va constituir un centre espiritual, d’estudis i de colonització.
Tot i que actualment no hi ha presència de monjos, va albergar a més d’un centenar de membres, la vida dels quals girava a l’entorn al claustre d’art gòtic. L’església, amb un rosetó digna de contemplar, inclou els sepulcres reials de Pere II el Gran i de Jaume II i la seva dona, Blanca d’Anjou.
La Ruta del Cister pot fer-se en cotxe, bicicleta o a peu, i cada any milers de curiosos s’hi apropen per tal d’empapar-se de la riquesa cultural, les tradicions i la història d’una Catalunya encara per descobrir.
Us convidem a sortir de casa, respirar aire fresc, gaudir d’aquestes joies arquitectòniques i dels paratges naturals que les envolten.