Tyrika, festival iber d’Alcanar

El poema “Ora Maritima”, de l’escriptor romà Ruf Fest Aviè, explica que, entre Peníscola i la desembocadura del riu Ebre, hi havia, molt abans del segle IV, nombrosos assentaments i que un d’aquests s’anomenava Tyrichae, conegut també avui com a Tyrika.

Segons Aviè, Tyrika era un gran centre de poder fortificat, conegut per les seues riqueses i per ser un port d’arribada de productes d’arreu de la Mediterrània. Alguns experts situen Tyrika a la residència fortificada de Sant Jaume, d’Alcanar, actualment en excavació. El poblat preibèric i ibèric de la Moleta del Remei, avui visitable, era un dels assentaments que quedava sota els seus dominis.

Tyrika és el topònim que porta el festival iber d’Alcanar, que té per finalitat acostar d’una manera lúdica i festiva el món dels ibers a la nostra societat. 

Després d’una aturada de dos anys a causa de la pandèmia de covid-19, Alcanar tornarà a viatjar als orígens de la seua història ibèrica durant el cap de setmana del 30 de setembre al 2 d’octubre. 

Tyrika, el Festival Iber d’Alcanar, es desenvoluparà principalment l’entorn de l’Ermita del Remei i el Parc Arqueològic de la Moleta del Remei i es complementarà amb una taverna ibèrica. Hi gaudirem de xerrades, tallers didàctics, visites guiades i teatralitzades i espectacles de recreació històrica que ens permetran reviure la nostra història i entendre com vivien els nostres avantpassats. Es donarà tret de sortida el divendres, 30 de setembre, amb les Nits de Tyrika, un espectacle cultural que fusiona música electrònica d’avantguarda amb el món iber.  

Tyrika està organitzat i finançat per l’Ajuntament d’Alcanar, amb el suport de l’Associació de Mestresses de Casa d’Alcanar i la col·laboració d’entitats del municipi, i s’emmarca en les activitats del 22è Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers, organitzat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Totes les activitats de tallers didàctics i visites teatralitzades seran gratuïtes. A més, durant tot el cap de setmana, d’11 a 14 h i de 17 a 21 h, cada mitja hora hi haurà servei de bus gratuït entre Alcanar i l’Ermita del Remei. El bus sortirà de les parades de la ronda del Remei i l’avinguda de Catalunya. 

🖥 PROGRAMA

📸 Ajuntament d’Alcanar · Turisme