Tornant al passat: Setmana Medieval de Montblanc

Montblanc, reviu l’època medieval amb la celebració de la Setmana Medieval. Aquest esdeveniment transporta als visitants a un temps antic, amb mercats medievals, espectacles de carrer i carrers engalanats. Els habitants participen activament a la festa vestits d’època i s’organitzen diverses activitats culturals i recreatives per a tots els públics.

Amb les seves arrels que es remunten a segles enrere, la Setmana Medieval de Montblanc té les seves arrels a les antigues celebracions que commemoraven els fets històrics de la ciutat. Avui en dia, aquest esdeveniment s’ha convertit en una festa popular que atrau visitants de tot el món per experiemntar la seva autenticitat i encant medieval.

Els carrers empedrats de Montblanc es converteixen en un mosaic d’activitats emocionants. Des de tornejos de cavallers i mercats medievals fins a espectacles de música i dansa tradicionals. Els visitants també tenen l’oportunitat d’engrescar-se en tallers artesanals i gaudir de la gastronomia local en tavernes ambientades.

La Setmana Medieval de Montblanc ofereix als visitants l’oportunitat d’aprendre i comprendre millor la cultura i les tradicions d’aquella època. Des de representacions teatrals que narren contes èpics fins a demonstracions de oficis antics, com la forja i la ceràmica.

Un dels moments més destacats és la recreació de la Llegenda de Sant Jordi, el patró de Catalunya. Els carrers s’omplen de cavallers, princeses i dracs, tot recreant la famos història de Sant Jordi i la princesa que va salvar de la perillosa bèstia. Aquest dia, Catalunya es converteix en un mar de llibres i roses, ja que és tradició regalar una rosa i un llibre com a símbol d’amor i cultura.

En una de les entrades de la muralla, coneguda com el Portal de Sant Jordi, es troba el lloc on, segons la tradició, Sant Jordi va derrotar el drac. En aquest punt, prospera un rossegador de roses vermelles, una planta que, segons la creença popular, va sorgir de la sang del drac vessada quan el cavaller el va abatre, caient sobre un rossegador silvestre.

Endinsant-nos en la història de la Setmana Medieval de Montblanc, hem de remuntar-nos als seus inicis de l’any 1981, quan un grup de joves del poble, immersos en el procés de normalització política i cultural del país i motivats per un desig de preservar les tradicions populars, van decidir explorar la relació entre la llegenda de Sant Jordi i Montblanc.

La primera representació de la llegenda de Sant Jordi va tenir lloc a la Plaça Major de Montblanc el 16 de maig de 1987, com a part de les Fires i Festes de Sant Maties del municipi. Posteriorment, al setembre del mateix any, es va establir l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, l’organització responsable dels esdeveniments fins al present. No va ser fins a l’any 1988 que es va celebrar la primera Setmana Medieval, tal com la coneixem avui. Amb el pas del temps, l’esdeveniment ha evolucionatconsolidant algunes activitats i incorporant-ne de noves.

No et perdis la 37a edició de la Setmana Medieval de Montblanc, que tindrà lloc del 19 al 28 d’abril.

Fotos: Setmana Medieval de Montblanc