Descobrint Gaudí

Text ANNA FORTUNY · Foto ALAN PARDINES

Si sou amants de la història i del patrimoni, us convidem a descobrir la figura de l’arquitecte Antoni Gaudí. Més enllà de concretar el seu origen natal -on els historiadors divergeixen entre Reus i Riudoms- us obrim les portes de la recuperada Casa Pairal de la família Gaudí. Se situa a Riudoms, al Raval de Sant Francesc, 14. En els darrers anys, han redefinit la visita de la coneguda ‘Ca la Calderera’ en un espai restaurat que ens permetrà viatjar al passat.

La casa, estructurada en tres plantes i unes golfes, destaca pel taller de caldereria, que se situa a la planta baixa i durant molts anys va ser l’hàbitat de l’avi patern de Gaudí. Els colors rogencs de l’aram mostren la gran varietat d’objectes i utensilis als quals es donava vida: perols, calderes i càntirs. A la sala annexa, s’hi situa el gran bufador que permetia que tot el procés d’elaboració de les peces es pogués posar en marxa. En aquest punt, s’hi pot trobar una placa que fa referència a unes paraules dites pel mateix Gaudí: “El calderer és un home que d’una planxa plana n’ha de fer un volum. Abans de començar la feina ha d’haver vist l’espai. Jo tinc aquesta qualitat de veure l’espai perquè soc fill, net i renet de calderer”. Es creu que va ser aquí on el jove Gaudí va adquirir la percepció del volum i les figures dels cossos.

Si continuem el recorregut per la casa, respon a la típica casa de pagès que tots ens podem imaginar. El menjador, la cuina, l’alcova o les habitacions on dormir són algunes de les cambres que podreu visitar.

En aquests espais sempre hi són presents elements de la natura i del territori que, d’una manera o altra, després es troben a les formes i dissenys de l’arquitecte. De fet, asseguren que com a originari del Baix Camp, sempre duia un grapat d’avellanes a les butxaques, cultiu insígnia de la zona.

A la planta superior també podreu admirar la col·lecció de dibuixos originals dedicats a Gaudí de l’escultor Joan Matamala i Flotats, col·laborador de l’artista.

El recorregut per la Casa Pairal de la família Gaudí també us permetrà copsar documentació i objectes inèdits, bona part dels quals han estat cedits per Xavier Fortuny Torres i diversos veïns de Riudoms. Entre aquests, hi trobareu els compassos que van formar part del taller que tenia a la Sagrada Família.

A la part superior de l’immoble podreu gaudir de l’exposició permanent de plànols d’algunes de les obres de l’arquitecte, de la mà del japonès Hiroya Tanaka. Un espai que també compta amb la “maqueta invertida”, el model que utilitzava per calcular les estructures de les seves obres.

Una casa que conté més de tres segles d’història i que podeu trobar ben a prop vostre, si viviu al Camp de Tarragona.