Mariona Escoda, la recompensa de l’esforç

La jove artista ha publicat el seu primer àlbum, després de l’èxit televisiu que ha catapultat la seva carrera

Text: Anna Fortuny · Foto: Ferran Palou · Música Global

Una de les descobertes del 2022 ha estat la jove artista Mariona Escoda. Procedent del bressol dels castells i els calçots, Valls, ha demostrat que amb la cultura de l’esforç a les espatlles es pot arribar lluny i aconseguir unes recompenses més que merescudes. Ja està immersa en el seu primer treball que ha estrenat aquest abril. Ara bé, la seva carrera musical es va començar a gestar quan era ben petita.

Amb només dos anys, ja ballava i ho donava tot quan sentia música. De fet, la seva àvia materna sempre ha estat una gran amant del món musical i aquesta passió també s’ha reflectit en la neta. Potser aquesta suma de factors ja evidenciaven que el camí de la Mariona Escoda seria amb un micròfon en mà i a dalt d’un escenari. Així és com la vallenca furga en la seva memòria i intenta donar resposta quan li preguntem per l’origen del seu interès pel cant. Assegura que “va ser una mestra a primer de primària que els va dir als meus pares que m’havien d’apuntar a classes de música”. I així ho van fer. Amb cinc anys va començar a cantar a una coral i als set va estrenar-se amb el violí. Des d’aleshores, la seva vida sempre ha estat lligada a la música. “Recordo sortir de l’escola i anar a classes de música, com a extraescolars, sent molt feliç”, explica. La música es va convertir en la seva manera d’esbargir-se i on va conèixer els seus grans amics.

I encara que ho explica com si no tingués mèrit, Escoda amb dotze anys ja actuava com a cantant solista i als tretze va guanyar el seu primer concurs de cant, “Nadales Tolmos”. En aquell moment, la recompensa va ser enregistrar el videoclip de la cançó i això es va convertir en la seva primera experiència en el món professional. Des de ben petita, doncs, no ha deixat de rebre formació clàssica, moderna i instrumental. De fet, es defineix com una persona que sempre treballa per aconseguir allò que realment vol. I així ho ha demostrat convertint-se aquest 2022 en la guanyadora de la primera edició del concurs televisiu Eufòria de TV3.

“El moment més feliç de la meva vida”

Escoda assegura que mai s’hauria imaginat que arribaria fins on és ara. “Sempre he estat bastant contrària a aquests tipus de concursos, però quan va aparèixer alguna cosa em va empènyer a apuntar-m’hi”, destaca. Amb la seva dolçor i simpatía que la caracteritzen, subratlla que “viure Eufòria” ha estat fantàstic i sense fissures. De tots els moments, sense cap dubte, recorda el dia que els van dir que actuarien al Palau Sant Jordi com “el dia més feliç de la meva vida”. Així mateix, reconeix que actuar-hi va ser un moment emocional molt fort i bonic i que el primer cop que va trepitjar l’escenari no podia deixar de plorar.

Ni l’Escoda, ni bona part dels productors d’aquest talent show s’esperaven que el producte audiovisual tingués tant de rebombori. La carrera de la vallenca s’ha vist catapultada en pocs mesos. No obstant això, defensa que tot plegat ho va viure “sense gaires expectatives, d’una manera racional i pas a pas”. No es cansa de repetir que el seu pare sempre deia que “això només passa a les pel·lícules”, però aquesta vegada ha passat a la realitat i també s’ha hagut d’aprendre a gestionar.

Un somni fet realitat

Després del juny del 2022, en què la jove artista es proclamava guanyadora i es convertia en un referent per a joves i infants, l’eufòria no s’ha aturat. La feina se li ha multiplicat i els nous projectes no han deixat de perseguir-la. Crear el seu primer disc, participar en el disc de la Marató, formar part del musical El Petit Príncep, presentar les campanades de TV3 i un llarg etcètera de projectes que semblen no tenir aturador. Però com es fa tot això, com s’aconsegueix? El secret de Mariona Escoda és l’organització. Durant el concurs, la vallenca combinava els seus estudis de logopèdia amb el programa i, ara, continua fent malabars. “M’organitzo la vida al mil·límetre i les petites estones lliures les he dedicat a compondré o a fer vida amb els meus”, detalla.

El gir de 180 graus que ha donat la seva vida en els darrers mesos li ha dut experiències que mai havia somniat. A la vegada, també ha arribat a complir somnis d’infantesa: “poder encarnar el personatge de la Rosa al musical El Petit Príncep, era un somni inabastable”. En aquest sentit, ens desvela la seva passió pels musicals i no amaga que algun dia li encantaría participar a Mar i cel, Wicked, El fantasma de l’òpera o Anastàsia.

Una nova era

Aquest 2023 ha publicat el seu primer treball. Un moment que defineix com “una nova era”. I per anar fent boca, ja ha publicat el single “Et deixo la mà”. Una cançó que és un cant a l’alliberació personal. “Deixar la mà a tot allò que ens ha frenat, siguin inseguretats, persones o pensaments intrusius”, detalla. Un tema que ha creat conjuntament amb el compositor i productor Àlex Pérez.  Ben segur que el nom de Mariona Escoda ressonarà ben fort en els pròxims anys, de moment, diu que només pot estar agraïda a tots aquells que li han donat suport, la segueixen i han dedicat el seu temps a escoltar-la.