Una preciositat entre les roques

Ermita de Sant Gregori

Quan l’aigua i el vent s’uneixen creen meravelles com l’ermita de Sant Gregori, ubicada a Falset. Aquesta construcció rupestre, on es venera la imatge de Sant Antoni, data de l’any 1927, tot i que ja existia des de 1496, fins que un despreniment de roques a finals del segle XIX va fer que desaparegués.

Les roques vermelloses de formes singulars que envolten l’ermita fan d’aquest paratge un lloc d’interès públic que cada any rep la visita de milers de curiosos. S’hi accedeix per la carretera de Reus N-420 i està integrada a la mateixa pedra de la muntanya. El mirador, situat davant de l’ermita, permet gaudir d’una de les vistes més privilegiades de la zona.

La imatge de Sant Antoni surt als carrers cada gener, coincidint amb la festa de l’Encamisada de Falset, la qual s’ha consolidat com a Festivitat d’Interès Nacional i on els habitants del poble desfilen amb camises blanques acompanyats d’animals. Aquesta celebració commemora la victòria del poble davant l’atac de les tropes. Diu la llegenda que vestien de blanc amb l’objectiu de confondre’s entre la boira i de no ser vistos per l’enemic.

Us convidem a la recerca del Gegant, l’Avió, l’Elefant i el Caragol, noms que reben algunes de les roques a causa de la seva aparença.